2017. június 16., péntek

Túrós pogácsa (tojásmentes)

A cukkinifőzelék mellé, után sütöttem ezeket a pogácsákat, mert sok túró volt már a hűtőben, valamire fel kellett használni. Kevesebb zsiradékot tettem a tésztába, mint eredetileg kellene, de így is nagyon finom lett.




Hozzávalók:
- 50 dkg házi túró,
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (elmaradhat, tehetünk helyette fehérlisztet is),
- 30-40 dkg tönköly fehérliszt, amennyit felvesz a tészta,
- 2 kiskanál só (vagy ízlés szerinti mennyiségű, ha valaki sósabban szereti),
- 10 dkg vaj,
- 10-15 dkg disznózsír.

Elkészítés:

1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük néhány órát. Én időnként meg is hajtogattam most (nem mindig van időm hajtogatni a tésztát, de, ha van, nem hagyom ki, mert levelesebb lesz a pogácsa).

2. Ezután ízlés szerint 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

3. Tepsire sorakoztatjuk és 200-230 fokos sütőben készre sütjük. Figyeljük, mert hamar elkészül. Ha nagyon pirosodik, 5 perc után vegyük kicsit lejjebb a hőfokot. A sok zsír miatt azonban jó, ha forró sütőben sül, úgy, mint a hájas tészta (különben csak állna a megolvadt zsírban).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése