2017. szeptember 24., vasárnap

Aludttejes fánk/palacsinta (Sauermilchkrepl)

Egy szép meleg nyári hajnalon készültek ezek a vastag mini palacsinták (vagy, ahogy Bormás Marcsi írta, fánkocskák). Igaz, én nem aludttejjel kevertem ki a tésztát, hanem házi kecskejoghurttal. Azért álltam neki akkor ennek az édességnek, mert kicsit túlszámoltam magam és nagyon sok joghurtot készítettem akkoriban. Már nem győztük enni. Borbás Marcsi A sűrűje 2. című könyvében található a recept.Hozzávalók: 
- 5 dl aludttej (vagy joghurt/kefír),
- 40 dkg liszt (nálam ebből 5 dkg keményítő),
- 2 db M-es tojás (nálam tojás nem került bele lányom allergiája miatt, plusz joghurttal és keményítővel korrigáltam),
- 1 evőkanál cukor,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- zsiradék a sütéshez (ideális esetben zsír).

Elkészítés: 

1. A lisztet egy tálba szitáljuk. beleszórjuk a cukrot, szódabikarbónát, csipet sót. Alaposan elkeverjük.

2. Ezután megy bele a tojás, a joghurt (aludttej/kefír) és csomómentesre keverjük a tésztát. Kb. tejföl sűrűségű, tehát inkább sűrűbb legyen a tészta és semmiképp sem híg (Köszönöm Natalia :)). Lásd a megjegyzést.

3. Egy serpenyőben késhegynyi zsírt hevítünk és evőkanálnyi adagokat merünk bele a tésztából. Mindkét oldalukat rózsaszínűre sütjük. Tálra szedjük és lekvárral vagy fahéjas porcukorral kínáljuk.

Megjegyzés: az első adagot hígabbra, a másodikat sűrűbbre készítettem (mivel nem használtam tojást, nem tudtam, milyen kell lennie az állagának tojással). A sűrűbb változat sokkal finomabb lett. Ebben az esetben könnyű, lyukacsos és vastagabb lett a tészta.

2 megjegyzés: