2017. szeptember 22., péntek

Falusi hot dog

A Vidék íze 2013 októberi számában találtam az alábbi receptet. Az OMÉK-ra mentünk ma, így az útra sütöttem ezt a kolbásszal töltött péksüteményt, hogy legyen mit ennünk napközben. Nagy sikere volt.Hozzávalók (én ennek csak a felét sütöttem meg): 
- 70 dkg liszt,
- egy fél marék só (így írta az eredeti recept, én sem mértem le most, mennyi sót tettem bele),
- 25 g élesztő,
- 4 dl langyos víz (vagy több, ha a liszt úgy kívánja, nálam több kellett),
- kevés cukor az élesztő felfuttatásához,
- füstölt kolbász (kb. 1 szál, de ez attól függ, mennyire vastag szeleteket vágunk),
- mustár.

Elkészítés: 

1. Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk.

2. Ha felfutott, akkor a liszttel, sóval és annyi langyos vízzel, amennyit a tészta kíván (ne legyen túl kemény a tészta), kidagasztjuk szép simára, fényesre, hólyagosra. Ezután letakarjuk az edényt egy konyharuhával és kelni hagyjuk.

3. Amíg kel a tészta, addig a kolbászt 4 cm-es darabokra vágjuk, majd vékonyan felcsíkozzuk. Korábban még nem sütöttem meg ezt a péksüteményt, így nem tudtam, mennyire legyen vékony a kolbászcsík. Most, hogy már megkóstoltuk, azt mondanám, hogy nekem úgy tetszett, ha nem túl vékony az a csík (6-7 csík egy 4 cm-es darabból).

4. A megkelt tésztából kisebb tojásnyi darabokat tépünk, széthúzzuk, jól megkenjük mustárral és ráteszünk egy csík kolbászt. Mint a buktát, felhajtjuk.

5. Kizsírozott tepsire sorakoztatjuk, hajtással lefele. Nem kell helyet hagyni köztük. Én, ahogy raktam a töltött bucikat, a tetejüket, oldalukat is megzsíroztam picit (olvasztott zsírral). Annyi ideig kelesztjük, míg a sütő felmelegszik. Forró, 200-220 fokos sütőben pirosra sütjük. Ha kicsit hűlt, könnyen szét lehet szedni a kolbászos falatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése