2017. október 1., vasárnap

Birsalmás-diós sütemény

Ipari mennyiségű birsalmát dolgozok fel már napok óta, illetve helyeztem el tárolásra ládákba. A lekvárfőzés során maradt ki 20 dkg birslekvár (pontosabban birs-körte lekvár), amit szerettem volna most már felhasználni valamihez, mielőtt megromlik. Kis keresgélés után Dulminánál rátaláltam erre a receptre. Szeretem a receptjeit, így nem volt kérdés, hogy ezt választom: egészséges, pont elfogy a lekvárom, tojásmentes, tejmentes, gyorsan elkészül és finom is. Néhol módosítottam a recepten, azt jelzem. Szerintem bármilyen sűrű, édes lekvárral helyettesíthető a birslekvár.



Hozzávalók: 
- 12 dkg darált dió,
- 12 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam tönköly),
- 12 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón ledaráltam a zabpelyhet),
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 mokkáskanál fahéj (elhagyható, én most nem tettem bele),
- méz (nálam két teáskanál, mert körte is volt a birspürében, eredeti recept szerint 3 evőkanál--->aki az édesebb ízeket szereti, tegye bele a 3 evőkanál mézet, de legjobb, ha kóstoljuk menet közben),
- 12 dkg birspüré (nálam 20 dkg, ami ráadásul édes körtével volt összefőzve, ezért nem is tettem annyi mézet a süteménybe)--->cserépedényben sütöttem felkockázott, hámozatlan birsalmát és abból vettem el 20 dkg-ot, amennyiben valaki szintén több pürét tesz bele, arra kell számítani, hogy úgy, mint én, puha süteményt kap a végén (merthogy Dulmina leírása szerint ez egy ropogós keksz lenne eredetileg),
- 1 dl olaj (nálam most szőlőmagolaj),
- kb. fél dl víz (nálam erre nem volt szükség, mert töb pürét tettem bele).

Elkészítés: 

1. A diót, a zablisztet, a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a mézet, pürét, olajat és vizet, ha szükséges.

2. Egy lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk (én nem olvastam el figyelmesen a receptet, így az enyém ragacsos volt, mikor formáztam a gombócokat, így puha sütiket kaptam a végén, nem ropogós kekszet, de így is finom).

3. Kisebb gombócokat formázunk, melyeket sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsire sorakoztatunk.

4. Én szárított, de még nem túl kemény birsalmasajtot daraboltam a tetejére (recept hamarosan felkerül ide is), de rakhatunk bármit (pl. rumba áztatott mazsolát vagy más aszalványokat).

5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, nekem kicsit tovább kellett sütnöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése