2017. november 17., péntek

Fekete retek saláta

Szerencsére idén is sikerült a fekete retek termesztése kertünkben (Kertünkről, állatainkról, családi gazdálkodásunkról, leendő vendégházunkról itt, a Kert és karám oldalunkon lehet olvasni). Esténként behozok egy-egy retket, amit szendvicshez szoktunk enni. Most azonban valami másra vágytam. Így lett ebből a nagy retekből finom téli saláta. A recept alapötletét Lajos Mari adta.

A fekete retket 1-2 éve fedeztük fel, korábban nem is kóstoltam ezt az értékes, nagyon egészséges téli zöldséget. Nagy hiba volt, hisz nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rosttal látja el szervezetünket a szűkös, friss zöldségben és gyümölcsben szegény téli időszakban is. Méregtelenítő, máj-és epeerősítő, felső légúti fertőzések elleni gyógynövény.






Hozzávalók:
- 1 nagy vagy több kisebb fekete retek,
- 1-2 közepes répa,
- 1 fej lilahagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só,
- tarkabors (apróra őrölve)
- olaj (nálam 3-4 evőkanál Verebi dióolaj),
- 1 alma,
- néhány szem dió,
- 1-2 marék napraforgómag,
- fél citrom leve.

Elkészítés: 

1. A retket megmossuk. Meg lehet hámozni teljesen is, de én nagyrészt rajta hagytam a héját. Nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

2. A répát megmossuk, megtisztítjuk és én azt a reszelő finom oldalán reszeltem, mert úgy szeretem.

3. A fokhagymát finomra reszeljük, a lilahagymát vékonyra karikázzuk, az almát pici kockákra vágjuk vagy szintén nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (nem szedtem le a héját).

4. A diót durvára vágjuk és száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Mikor kezd illatozni, akkor már önthetjük is ki egy tányérra. A napraforgót nem daraboljuk, csak enyhén átmelegítjük azt is a serpenyőben. Ezt is azonnal kiöntjük tányérra. Tehetünk bele tökmagot is, ha az van vagy azt szeretjük.

5. A sót, a borsot összekeverjük a citromlével, majd hozzáadjuk az olajat is.

6. A zöldségeket és az almát összekeverjük, ráöntjük az olajos-citromleves öntetet és összeforgatjuk. Lefedjük és hűtőben érleljük néhány órát. Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a salátát a hűtőből, majd kínáljuk a pirított magvakkal és díszítsük petrezselyemzölddel, almapaprikával.

7. Ízlés szerint összekeverhetjük natúr joghurttal is a salátát, de morzsolhatunk bele feta sajtot is.

2 megjegyzés:

  1. Én már csináltam üvegbe télire a fekete retekből salátát, só-cukor-ecet-víz, hűtőbe raktam, sokára bontottuk ki, nagyon jó íze maradt. Ajánlom a kísérletezést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Ildikó, az ötletet. Mindenképp kipróbálom, mert most aztán tényleg van mivel kísérletezni.

      Törlés