2017. november 17., péntek

Fekete retek saláta

Szerencsére idén is sikerült a fekete retek termesztése kertünkben (Kertünkről, állatainkról, családi gazdálkodásunkról, leendő vendégházunkról itt, a Kert és karám oldalunkon lehet olvasni). Esténként behozok egy-egy retket, amit szendvicshez szoktunk enni. Most azonban valami másra vágytam. Így lett ebből a nagy retekből finom téli saláta. A recept alapötletét Lajos Mari adta.

A fekete retket 1-2 éve fedeztük fel, korábban nem is kóstoltam ezt az értékes, nagyon egészséges téli zöldséget. Nagy hiba volt, hisz nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rosttal látja el szervezetünket a szűkös, friss zöldségben és gyümölcsben szegény téli időszakban is. Méregtelenítő, máj-és epeerősítő, felső légúti fertőzések elleni gyógynövény.






Hozzávalók:
- 1 nagy vagy több kisebb fekete retek,
- 1-2 közepes répa,
- 1 fej lilahagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só,
- tarkabors (apróra őrölve)
- olaj (nálam 3-4 evőkanál Verebi dióolaj),
- 1 alma,
- néhány szem dió,
- 1-2 marék napraforgómag,
- fél citrom leve.

Elkészítés: 

1. A retket megmossuk. Meg lehet hámozni teljesen is, de én nagyrészt rajta hagytam a héját. Nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

2. A répát megmossuk, megtisztítjuk és én azt a reszelő finom oldalán reszeltem, mert úgy szeretem.

3. A fokhagymát finomra reszeljük, a lilahagymát vékonyra karikázzuk, az almát pici kockákra vágjuk vagy szintén nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (nem szedtem le a héját).

4. A diót durvára vágjuk és száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Mikor kezd illatozni, akkor már önthetjük is ki egy tányérra. A napraforgót nem daraboljuk, csak enyhén átmelegítjük azt is a serpenyőben. Ezt is azonnal kiöntjük tányérra. Tehetünk bele tökmagot is, ha az van vagy azt szeretjük.

5. A sót, a borsot összekeverjük a citromlével, majd hozzáadjuk az olajat is.

6. A zöldségeket és az almát összekeverjük, ráöntjük az olajos-citromleves öntetet és összeforgatjuk. Lefedjük és hűtőben érleljük néhány órát. Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a salátát a hűtőből, majd kínáljuk a pirított magvakkal és díszítsük petrezselyemzölddel, almapaprikával.

7. Ízlés szerint összekeverhetjük natúr joghurttal is a salátát, de morzsolhatunk bele feta sajtot is.

4 megjegyzés:

  1. Én már csináltam üvegbe télire a fekete retekből salátát, só-cukor-ecet-víz, hűtőbe raktam, sokára bontottuk ki, nagyon jó íze maradt. Ajánlom a kísérletezést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Ildikó, az ötletet. Mindenképp kipróbálom, mert most aztán tényleg van mivel kísérletezni.

      Törlés
  2. Kipróbáltam, sült mellé nagyon finom, de pirított csírkemellel könnyű vacsora csak ajánlani tudom, egy vitamin bomba!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Ili, hogy írtál! Nagyon szeretjük az ilyen salátákat mi is! Egészségetekre! :)

      Törlés