2017. november 16., csütörtök

Rakott kelkáposzta

Finom, kiadós, laktató étel. 



Hozzávalók egy jó nagy adaghoz (kb. 6-7-8 főre, étvágytól függően):
- 25 dkg köles vagy rizs vagy egyéb (pl. bulgur, ha nem számít a gluténmentesség),
- 2 közepes kelkáposzta,
- 1-2  kiskanál őrölt kömény,
- só,
- bors,
- 1-2 babérlevél,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2-3 evőkanál zsiradék,
- őrölt fűszerpaprika,
- 80-100 dkg hús (nálam disznóhús és nem mindig darált, van, hogy csak apró kockára vágom a húst),
- 700-800 g tejföl és valamennyi a tálaláshoz, aki szeretne még külön is rá.

Elkészítés: 

1. A kölest, rizst, bulgurt vagy ki mit használ, a szokásos módon sózzuk, megfőzzük.

2. A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük. Beletesszük a húst. Ha nincs idő darálni, akkor pici kockákra vágott húst használok. Darált hús esetében addig keverjük tűz fölött, míg a hús kifehéredik, kockára vágott hús esetében addig, míg a levél elfővi. Ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a fűszerpaprikát. Mehet vissza a tűzre. Sózzuk, borsozzuk. Darált hús esetében nem kell vagy csak nagyon pici vizet kell önteni alá. Lassú tűzön, fedő alatt készre pároljuk. Kockára vágott hús esetében úgy járunk el, mint a pörkölttel, azaz vizet öntünk rá és addig főzzük, míg a hús megpuhul. A végére főzzük el a szaft nagy részét.

3. A kelkáposztát leveleire szedjük. Vizet forralunk, melybe teszünk babérlevelet, a fokhagymagerezdeket, köménymagot, sót. A levelek vastag, középső ereit vagy kivágjuk, vagy húsverővel elvékonyítjuk (én nem szoktam foglalkozni vele, nem szedem ki, nem vékonyítom el).

4. A leveleket a felforralt, ízesített vízbe tesszük és kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük és konyharuhán hagyjuk lecsöpögni, szikkadni.

5. Egy közepes (38X23 cm-es) tepsi alját kibéleljük a kelkáposzta felével. Erre jön a köles/rizs, majd a hús, aztán a tejföl fele. Az egészet betakarjuk a kelkáposzta másik felével. Kicsit sózzuk, majd a tejföl másik felét is rásimítjuk.

6. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor kínálunk hozzá még tejfölt és aki szeretne, tesz még rá külön magának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése