2017. november 11., szombat

Sütőtökkrémes sütemény 2.

Tavaly sütöttem már egy hasonló sütőtökkrémes süteményt. A tésztáját most kicsit átalakítottam, egyszerűsítettem és tettem hozzá kakaóport is. A tetejére pedig egy kevés diógrillázst készítettem. Nagyon feldobja, nem bántam meg, hogy újítottam.

A sütőtök édes, krémes, szinte nem is érződik, hogy mi van a krémben.


Hozzávalók a tésztához (17X29 cm-es tepsi): 
- 10 dkg darált dió,
- 10 dkg apró szemű zabpehely,
- 2,5 dkg étkezési keményítő,
- 1,5 dkg kakaópor,
- 2,5 dkg (barna)cukor (vagy ízlés szerint),
- 1 teáskanál útifű maghéj, ha van,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 kiskanál szódabikarbóna,
- 50 g olaj,
- kb. 1,5-2 dl víz vagy tej, annyi, amennyitől sűrűn folyós, kenhető állaga lesz a tésztának, ne tegyük bele rögtön az egészet,
- egy kis maradék lekvár, ha van bontva, de elmaradhat, én cukormentes házi baracklekvárt tettem bele.

Amennyiben nem fontos a tojásmentesség betartása, nyugodtan készítsünk piskótát, amibe tegyünk darált diót, esetleg egy kis kakaóport. (Lányom tojásallergiás, ezért kerülöm a tojást és fontos számomra, hogy ne együnk annyi lisztes ételt, ezért kísérletezek zabpehellyel, magvakkal is.)

Hozzávalók a krémhez: 
- 45 dkg, kimagozott, kisebb kockára vágott, sütőben puhára sütött sütőtök (ez már héj nélkül mérve),
- 2,5 dl tejszín,
- 2 kiskanál habfixáló,
- cukor ízlés szerint, de el is maradhat (én 1 evőkanállal tettem bele).

Hozzávalók a grillázshoz: 
- 5 dkg dió,
- 5 dkg cukor.

Csokimáz: 

- 2 evőkanál kakaópor,
- cukor ízlés szerint,
- néhány evőkanál víz,
- 3 dkg vaj.


 Elkészítés:

2. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a nedves hozzávalókkal vegyítjük (rögtön ne tegyük bele az összes folyadékot). Keverjük össze, de ne túl sokáig. Éppen csak álljon össze a massza. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy inkább sűrű, de kenhető maradjon a tészta állaga.

3. Sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott, zabpehellyel megszórt) kisebb méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ez most nem lesz vastag tészta, szándékosan vékony tésztát szerettem volna készíteni ehhez a sütihez. Amennyiben nem fontos a tojásmentesség betartása, süssünk egy piskótát, amit dúsítsunk dióval, kakaóporral vagy készítsük el kedvenc kevert tésztánkat.

4. A kész sütőtököt szétnyomkodjuk (ha biztosra akarunk menni, akkor botmixerrel krémesítsük), a tejszín harmadát hozzáöntjük és krémesre kikeverjük. A tejszín másik felét habbá verjük két kiskanál habfixálóval és ízlés szerinti mennyiségű cukorral, majd óvatosan hozzákeverjük a sütőtökhöz. A krémet rákenjük a tésztára.

5. A csokimázhoz a kakaóport és a cukrot összekeverjük annyi vízzel, amennyivel éppen ki lehet keverni. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett melegítjük, de nem forraljuk. Ha elolvadt a cukor, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat is. Bevonjuk vele a sütit és hűtőbe tesszük fogyasztásig. Fogyasztáskor szeletekre vágjuk, tetejét megszórjuk grillázzsal.

6. A grillázshoz a diót és a cukrot egy serpenyőbe tesszük és melegíteni kezdjük. Mikor olvadni kezd a cukor, lassúra állítjuk a tüzet.

7. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, míg szép barna színe lesz. Ekkor levesszük a tűzről és azonnal, olajjal megkent fém vagy fa lapra öntjük. (Én sütőpapírra öntöttem, nem tapadt le.) Mikor kihűlt, darabokra törjük (kávédarálón, vagy zacskóba tesszük és klopfolóval ráütögetünk).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése