2017. december 15., péntek

Ricottás (vagy túrós)-sütőtökös gnocchi zsályával

Már régóta szerettem volna elkészíteni ezt az izgalmas ételt, de mivel tojást nem használhatok, a recept szerint viszont kell bele több is, ezért inkább lemondtam róla. Tegnap késő este viszont nekiláttam és bátor voltam, egyszerűen nem tettem bele tojást, hanem 3 kiskanál útifűmaghéjat gyúrtam a tésztába. Gyönyörűen egyben maradt a tészta főzés után is, úgyhogy máskor is így fogom készíteni. Aki ehet tojást, természetesen használjon azt. A recept a Vidék íze 2015 novemberi számában olvasható.

Az eredeti receptben a mértékegység a csésze, én viszont nem szeretem az ilyen csészés méregetést, ezért gondoltam, majd mindenből teszek annyit, amennyi van és lemérem a súlyukat. Így történt az, hogy kissé elszámoltam magam és végül egy jó nagy adag gnocchi kerekedett ki, ami 6-8 felnőttnek való adag.



Hozzávalók nálam, tojásmentesen (ez egy nagy adag, 6-8 felnőttnek elég, étvágytól és előételtől függően): 
- 60 dkg ricotta/túró (nálam 15 dkg házi orda, ami tulajdonképp ricotta és 45 dkg házi túró),
- 60 dkg sütőtök, előzőleg szeletelve és sütőben puhára sütve,
- kb. 45 dkg liszt, annyi, amennyitől egy lágy, de nem folyékony, formázható tésztát kapunk,
- 2-3 teáskanál só (vagy ízlés szerint),
- 1-2 kiskanál barnacukor, de szerintem ez felesleges bele,
- 15 dkg reszelt sajt (eredetileg parmezán, nálam házi félkemény sajt),
- 3 kiskanál útifűmaghéj,
- 10 dkg vaj,
- friss zsályalevelek (ízlés szerint, nálam kb. 1,5-2 marék),
- bors.

Az eredeti recept így szólt: 
- 1 csésze ricotta,
- 1 csésze sült tök,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál só,
- 2 evőkanál barna cukor,
- 1,5 csésze liszt,
- negyed csésze parmezán,
- 4 evőkanál vaj,
- 1 csokor zsálya,
- bors (fekete és fehér is).

Elkészítés: 

1. Az előzőleg megsütött tökről leszedjük a héját és krémesre törjük. Összekeverjük a szintén áttört túróval/ricottával, tojással VAGY az útifűmaghéjjal, sóval, cukorral, reszelt sajttal, borssal.

2. Ezután megy bele a liszt. Lágy, de nem folyós tésztát kell kapnunk. Ha túl sok liszt kerül bele, akkor kemény lesz a gnocchi.

3. Ezt a hatalmas adagot legalább 6 részre vettem és alaposan lisztezett felületen 1,5 cm átmérőjű, hosszú rudakat sodortam. A recept azt írja, hogy 2-3 cm-es darabokat kell levágni ezekből a rudakból, de nekem olyan nagynak tűntek így, hogy én kisebbre vágtam végül.

4. A nehézséget nekem a formázás okozta. Lehet, hogy lágyra hagytam a tésztát és azért nem ment vagy nem értettem pontosan, hogyan kellene formázni (éjfélkor már annyira nem is nagyon akartam bajlódni, inkább haladni szerettem volna). Tehát a recept azt írja, hogy egy villa és a hüvelykujjunk segítségével megformázzuk a gnocchikat. Minél több mélyedést hozunk létre, annál jobban megtapad a szósz a felületén. Én egyszerűen egy késsel feldaraboltam a kisodort rudakat, így nagyjából úgy néztek ki, mint a nálunk is ismert nudlik.

5. Közben egy nagy edényben vizet forralunk, majd megsózzuk. Ebben kell kifőzni, több részletben a gnocchikat (én mindig kiszaggattam egy adag gnocchit, kifőztem, majd újra szaggattam és főztem). Mikor feljönnek a víz tetejére, akkor még nagyjából egy percig hagyni kell őket, majd szűrőlapáttal kiszedni (jól csöpögtessük le). A végén már, mikor lisztesebb volt a víz és nem volt kedvem újat forralni, akkor készítettem az edény mellé egy hideg vízzel teli tálat. Abba szedtem ki először a gnocchikat, majd onnan egy tiszta tepsibe (mivel nagy adagot készítettem, nem akartam egymásra tenni ezt a sok gnocchit, ezért kerestem egy nagy alapterületű tepsit).

6. Mikor minden kifőtt, akkor egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk (ne mindet, mert több részletben kell majd pirítani) és beledobjuk az aprított zsályaleveleket (ne mindet, mert több részletben kell pirítani a tésztát). A kifőtt gnocchikat ebben a zsályás vajban pirítjuk meg. Több részletben készítsük, ne egyszerre pirítsuk az összes tésztát. Forrón, ízlés szerint borssal megszórva tálaljuk. Nálam a gnocchik állaga a pirítás után: kívül, ahol jobban megpirultak, enyhén ropogósak, belül puha, lágy állagúak, tehát nem lettek kemények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése