2017. december 31., vasárnap

Szilveszteri szerencsemalacok

Szilveszterre készítettem a gyerekeimnek ezeket a malac formájú pogácsákat. Szív formából lett még lóhere és formáztam patkót is, biztos, ami biztos. Sokféle recept létezik ehhez a pogácsához, nekem most ez tűnt a legegyszerűbbnek.



Hozzávalók (ez egy fél adag): 
- 25 dkg liszt,
- 25 dkg túró,
- 10 dkg reszelt sajt,
- 20-25 dkg vaj,
- 1 kiskanál só,
- tettem bele egy 1 mokkáskanál szódabikarbónát, de az elmaradhat,
- 1 tojás a lekenéshez,
- egész bors vagy napraforgómag a szemekhez, köménymag az orrnak.

Elkészítés: 

1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ne gyúrjuk sokáig, ha összeáll, már kész is) és gombócot formázunk belőle, melyet zacskóba teszünk és egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőben pihentetünk.

2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a pihentetett tésztát. Egész vékonyra nyújtottam, 3-4 mm-re. Egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fejeket. Egy kisebb szaggatóval a fülnek valót és egy nagyon pici formával (nálam egy kis üveg Béres csepp kupakjával) az orrát. A fülnek valót negyedeljük.

3. Az elemeket tojásfehérjével ragasztjuk össze, majd felhelyezzük az orra a köményt és a szemeket (borssal mutatósabb, de mivel azt nem ennénk meg, csak leszednénk, ezért azt pazarlásnak véltem, így maradtam a napraforgónál). Lekenjük tojássárgával a malacfejeket és előmelegített, 200-220 fokos sütőben készre sütjük.

1 megjegyzés: