2017. december 31., vasárnap

Szilveszteri szerencsemalacok

Szilveszterre készítettem a gyerekeimnek ezeket a malac formájú pogácsákat. Szív formából lett még lóhere és formáztam patkót is, biztos, ami biztos. Sokféle recept létezik ehhez a pogácsához, nekem most ez tűnt a legegyszerűbbnek.



Hozzávalók (ez egy fél adag, akinek több főre kell sütnie, duplázza): 
- 25 dkg liszt,
- 25 dkg túró,
- 10 dkg reszelt sajt,
- 20-25 dkg vaj (nálam most 15 dkg zsír),
- 1 kiskanál só,
- tettem bele egy 1 mokkáskanál szódabikarbónát, de az elmaradhat,
- 1 tojás a lekenéshez,
- egész bors vagy napraforgómag a szemekhez, köménymag az orrnak.

Elkészítés: 

1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és gombócot formázunk belőle, melyet zacskóba teszünk és egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőben pihentetünk.

2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a pihentetett tésztát. Egész vékonyra nyújtottam, 3-4 mm-re. Egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fejeket. Egy kisebb szaggatóval a fülnek valót és egy nagyon pici formával (nálam egy kis üveg Béres csepp kupakjával) az orrát. A fülnek valót negyedeljük.

3. Az elemeket tojásfehérjével ragasztjuk össze, majd felhelyezzük az orra a köményt és a szemeket (borssal mutatósabb, de mivel azt nem ennénk meg, csak leszednénk, ezért azt pazarlásnak véltem, így maradtam a napraforgónál). Lekenjük tojássárgával a malacfejeket és előmelegített, 200-220 fokos sütőben készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése