2017. március 30., csütörtök

Csalános palacsinta túrós töltelékkel

A recept ötlete a Vidék Íze 2017 áprilisi számából való, de a palacsintatészta a saját, jól bevált tojásmentes tésztám szerint készült (ITT olvasható a recept). Most annyit változtattam a saját recepten is, hogy tej helyett a sajtkészítésből maradt savót használtam. Finom, puha, lágy palacsintákat kaptam.



Hozzávalók a tésztához nálam, de készíthetjük a saját, jól bevált palacsintatésztánkból is, ha nem kell tojásmentes diétát tartanunk:

- 20 dkg fehér tönkölyliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de van, hogy több teljes kiőrlésűt és kevesebb fehéret teszek bele),
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 2 evőkanál olvasztott zsír,
- kb. 6-7 dl tej (ha ez sem elég, vízzel, szódával is pótolhatjuk), nálam most tej helyett savó,
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna,
- egy nagy marék friss, zsenge csalán,
- 1 csokor metélőhagyma, apróra vágva,
- bors (elhagyható),
- 2 evőkanál olvasztott zsír a sütéshez, a serpenyőbe.

Elkészítés:

1. A csalánt megmossuk, majd egy pillanatra forró vízbe tesszük, onnan gyorsan egy pillanatra hideg vízbe, végül kinyomkodjuk a levét és apróra vágjuk.

2. A hozzávalókból csomómentes tésztát készítünk. Ne legyen túl híg a tészta, de nem kell amerikai palacsinta sűrűségűre sem készíteni. Azonnal kisütjük. Minden negyedik-ötödik palacsinta után tegyünk egy kevés zsírt a serpenyőbe, mielőtt sütnénk a következő adagot.

Hozzávalók a töltelékhez:

- az eredeti recept 20 dkg túrót, 10 dkg mascarponét és 20 dkg juhtúrót ajánl, de nekem ezek nem voltak itthon, így én tettem bele:
- 20 dkg házi kecsketúrót, tejfölt, sót, köményt, mustárt. Tettem volna még fokhagymát is, de a gyerekek miatt ettől eltekintettem.

Megtöltjük a palacsintákat a töltelékkel és fogyaszthatjuk.

2017. március 29., szerda

Sóskából nem csak főzeléket

Életem első 35 évében a sóskát csak főzelékként tudtam elképzelni. Egy ideig szerettem is, de volt, hogy túl sokat ettem belőle és egy évig nem kívántam. Végül rájöttem, hogy sóskából bizony nagyon sok finom étel készíthető a nyers salátáktól kezdve a leveseken és tésztaszószokon át a desszertekig minden. Még nagyon sok recept vár kipróbálásra, de kedvcsinálónak összegyűjtöttem, én mit próbáltam ki eddig sóskából.

Télire is teszek el sóskát. Nagyon egyszerű az elkészítése, ugyanis úgy indítunk, mintha sóskamártást/főzeléket készítenénk. A megmosott, szárától megszabadított sóskát kevés olvasztott zsíron vagy olajon elkezdjük főzni. Hamar összeesik. Fakanállal kevergetjük és aprítjuk főzés közben. Mikor már kis darabokra esett szét a sóska, kisebb üvegekbe töltjük (2-3 dl-es). Felöntjük a tetejét olajjal és gyorsan lezárjuk az üvegeket. Azonnal száraz dunsztba tesszük. Ha kihűltek, mehetnek a kamrapolcra.












Metélőhagymás sóskaleves burgonyagombóccal (erről sajnos nincs kép, csak recept)














































2017. március 28., kedd

Csalános-sóskás tésztaszósz

Egy kísérlet volt részemről ez a szósz. A korábban már jól bevált sóskás tésztaszószt (recept ITT)alakítottam át egy kicsit. Nagyon jól sikerült, így legközelebb nagyobb adagot készítek. A gyerekek olyan örömmel ették, hogy csak na! Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy zsenge csalánból készítsük ezt is és más csalános ételt is. Korábban már próbálkoztam csalános ételekkel, de ez sikerült eddig a legjobban, mert ebben tényleg csak a zsenge leveleket, a hajtásvéget főztem bele.



Hozzávalók a szószhoz (pici adag, 2 személyre):
- 4 dkg friss, zsenge csalánlevél, mosva,
- 2 dkg frissen szedett sóka, alaposan megmosva,
- 3-4 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1 kis fej vöröshagyma, aprítva,
- 1 evőkanál vaj,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- kb. 100 g 7,5 %-os natúr joghurt (de használhatunk tejfölt vagy tejszínt is esetleg a sóskaszósznál leírtak szerint tejet és lisztet).

Elkészítés:

1. A megmosott csalánt egy pillanatra forró vízbe, majd utána rögtön hideg vízbe tesszük. Így nem csíp majd a csalán.

2. Az aprított vöröshagymát egy kevés vajon megpároljuk. Ha kész, rádobjuk a fokhagymát is. Egyet-kettőt keverünk rajta és mehet rá az előkészített csalán és sóska.

3. Hamar összeesnek és megpuhulnak majd a levelek. Közben sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és beleöntjük a joghurtot (vagy bármi mást, lásd a hozzávalóknál). Botmixerrel krémesítjük. Egyet forr és elzárjuk a tüzet. A krémességet és sűrűséget a joghurt mennyiségével tudjuk beállítani.

4. Tésztát főzünk, összekeverjük a szósszal és reszelhetünk a tetejére sajtot is (vagy morzsolhatunk rá feta sajtot, ha van).

Pirított káposztás köles, sütve

A fagyasztót szeretném a héten kihúzni és kitakarítani, így tegnap szedtem megint onnan szedtem össze az egyik ebédhez valót. Találtam egy zacskó pirított káposztát és házi füstölt virslit. Kis gondolkodás után arra gondoltam, mi lenne, ha ezeket összesütném valahogy. Hogy egészséges is legyen, a köles jó ötletnek tűnt hozzá (meg az gyorsan is fő). Volt még némi tejfölöm és egy kevéske szalonnát is kockáztam a tetejére. Nem sokat, éppen csak az íze kedvéért. Gyors ebéd, ami még jól is esett. Savanyúsággal vagy salátával kínálhatjuk.



Hozzávalók:
- kb. 25-30 dkg pirított káposzta (én a mélyhűtőből halásztam elő, nyáron tettem el),
- kb. 350 g tejföl,
- kb. 20-25 dkg köles,
- 3-4 hosszú szál füstölt virsli,
- só,
- bors,
- 2-3 evőkanál zsír,
- egy kis darabka szalonna,
- 1 fej vöröshagyma, aprítva.

Elkészítés:

1. A kölest alaposan, többször átmossuk váltott vízben, majd háromszoros mennyiségű tiszta vízzel feltesszük főni. Sózzuk. Lassú tűzön főzzük. Én szeretem, ha kicsit szétfő és ezáltal szaftosabb.

2. A virslit felkarikázzuk (ne túl vastagra) és egy evőkanál zsíron, gyakran kevergetve megsütjük a karikákat. Kiszedjük a serpenyőből, majd teszünk bele még 1-2 evőkanál zsírt és az aprított vöröshagymát puhára pároljuk. Ha megvan, jöhet rá a káposzta. Sózzuk, borsozzuk és átmelegítjük, majd, ha kész, összekeverjük a megsütött virslikarikákkal.

3. A tűzálló edény aljára halmozzuk a megfőtt kölest. Arra tegyünk egy kis tejfölt, hogy ne legyen száraz. Erre jön a virslis káposzta, végül az egészet beborítjuk tejföllel és megszórjuk egy kevéske szalonnával.

4. 180 fokos sütőben készre sütjük. Salátával vagy savanyúsággal fogyasztjuk.

2017. március 26., vasárnap

Vegán piskótatekercs

Maléna konyhájából vettem a receptet, amit némileg módosítottam. Ahogy Maléna is írja, a tojásmentes piskóta bizony törik és nem lehet olyan szépen feltekerni, mint a tojásos változatot. Nálam is így volt, de azért egész tűrhetően néz ki, így elmentem magamnak a receptet, hátha máskor is szükségem lesz rá. Nagyon fontos, sütés után azonnal kenni és tekerni, különben utána már nem tudjuk még így sem feltekerni!




Hozzávalók:
- 12,5 dkg Mester süteményliszt szerepel az eredeti receptben, nálam helyette 8,5 dkg fehér tönkölyliszt és 6,5 dkg darált dió és mandula keveréke,
- másfél evőkanál cukor (eredeti receptben 7,5 dkg),
- 2 evőkanál cukormentes kakaópor,
- egy kiskanál szódabikarbóna (eredetileg 3-4 g sütőpor ÉS fél mokkáskanál szódabikarbóna),
- vanília (én ezt kihagytam),
- 4 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál ecet,
- 150 ml víz,
- 5 g útifűmaghéj,
- töltelékhez: lekvár.

Elkészítés:

1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy edényben, a vizet, az olajat és a cukrot pedig egy másikban, majd a száraz hozzávalókat elkeverjük az olajos vízzel.

2. Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. Erre simítjuk a tésztát úgy, hogy minden szélétől kb. 10 cm-t kihagyunk, oda már nem kenünk tésztát.

3. 180 fokra előmelegített sütőben maximum 15 percig sütjük, de figyeljük, mert vékony a tészta, hamar elkészül.

4. Nedves konyharuhára borítjuk és azonnal megkenjük lekvárral vagy az általunk választott töltelékkel, különben később már nem tudjuk feltekerni. Mi tejszínhabbal ettük.

Csicsókaleves tárkonyosan, kolbászkarikákkal

Ma felszedtük a maradék csicsókát is. Ideje volt, mert már kezdett csírázni. Ebédre ezt a levest főztem belőle. Tetejére pirítottam kenyérkockákat és sütöttem kolbászkarikákat. Meglepően finom leves lett.



Hozzávalók:
- 1 kg csicsóka,
- 2 fej vöröshagyma, pucolva, aprítva,
- 4-5 gerezd fokhagyma, pucolva, aprítva,
- 2 evőkanál zsír,
- 1 mokkáskanál sáfrányos széklice (elmaradhat, de ad egy kis színt a levesnek),
- alaplé vagy víz,
- só,
- bors,
- 1 evőkanál ecetben eltett tárkony, aprítva,
- 1 evőkanál tárkonyos ecet (amiben az ecet állt), de el is maradhat,
- 150 g tejföl.

Levesbetéthez:
- fél-1 szál szárazkolbász, vékonyra karikázva,
- 2 evőkanál zsír,
- szikkadt kenyér (lehetőleg házi, kovászos),
- friss petrezselyemzöld, aprítva.

Elkészítés:

1. A csicsókát megtisztítjuk és kockákra vágjuk.

2. A zsírt megolvasztjuk, majd megpároljuk rajta az előkészített vöröshagymát. Ha kész, mehet rá a fokhagyma is, majd a sáfrányos széklice. Keverünk rajta kettőt és hozzáöntjük a csicsókát. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük alaplével vagy vízzel.

3. Lassú tűzön puhára főzzük a csicsókát, hozzáadjuk a tejfölt, majd botmixerrel pürésítjük. Ezután adjuk hozzá a tárkonyt és a tárkonyecetet. Jól elkeverjük, egyet forr és elzárjuk a tüzet.

4. A kenyérkockát egy-két evőkanál zsíron ropogósra pirítjuk.

5. A kolbászkarikákat lassú tűzön zsírjára sütjük. Van, hogy úgy készítem a levesbetétet, hogy először zsírjára sütöm a kolbászkarikákat, majd kiszedem, ha kell, teszek még egy kis zsírt a serpenyőbe, majd beleteszem a kenyérkockákat. Mikor az is kész, akkor visszaöntöm a kolbászkarikákat is és összekeverem.

6. Tálaláskor teszünk a leves tetejére kolbászt, kenyérkockát és megszórjuk petrezselyemzölddel. Kínálhatjuk csak sült kolbászkarikákkal is.

2017. március 24., péntek

Spenótos lasagne

A tésztája a jól bevált sütőtökös-vöröslencsés lasagne tésztájából készült. A töltelék pedig a mélyhűtőben lapuló, tavaly eltett spenótból, maradék sajtokból.




Hozzávalók a tésztához: 
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 10 dkg finomliszt,
- 3 tojás (elhagyható, helyette víz--->lányom tojásérzékeny, így én vízzel gyúrom),
- 1 kávéskanál só,
- kevés víz, ha szükséges.

Elkészítés: 

1. A lisztet egy gyúrótáblára vagy a konyhapultra halmozzuk. Közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a sót és ráöntjük a három egész tojást (vaj helyette a vizet).

2. Kézzel addig gyúrjuk, míg sima tésztát kapunk. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá.

3. Cipót formázunk a tésztából, letakarjuk konyharuhával és 5 percig pihentetjük.

4. Ezután enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra kinyújtjuk (én kétfele veszem a tésztát és két részletben nyújtom ki). Tetszőleges darabokra vágjuk.


Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg tejföl (sűrű, jó minőségű, magas zsírtartalmú),
- 2,5 dl tejszín vagy tej,
- 3 dkg vaj,
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 5 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 10 dkg reszelt sajt a töltelékhez és
- 5 dkg reszelt sajt a tetejére,
- 2-3 púpos evőkanál liszt,
- 15 dkg krémsajt vagy lecsöpögtetett tejföl (nálam lecsöpögtetett tejföl), de azt is el tudom képzelni, hogy ricottát vagy túrót teszünk helyette,
- de készülhet a töltelék egy tejből és lisztből, reszelt sajtból főzött besamelből is (nekem nem volt annyi tejem, ezért mást kellett helyette használnom),
- 50 dkg fagyasztott spenót (olyan, amit én tettem el, leveles spenótként és most, hogy kiolvasztottam, apróra vágtam deszkán egy éles késsel),
- só,
- bors,
- szerecsendió.

Elkészítés:

1. A vöröshagymát a vajon megpároljuk, majd rádobjuk a fokhagymát is. Kettőt keverünk rajta és mehet rá a liszt. Alaposan elkeverjük, felöntjük a tejszínnel. Keverjük folyamatosan és mehet rá a tejföl, a krémsajt, a reszelt sajt (10 dkg) és az aprított spenót is.

2. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Sűrűre, krémesre főzzük alacsony hőfokon.

3. Egy kisebb tepsi alját kibéleljük tésztával, majd rákenjük a töltelék negyedét, megint tészta, majd töltelék. Ismét tészta és töltelék. Végül megint tészta és a tetejét is mindenhol megkenjük a töltelékkel. Reszelt sajttal megszórjuk és 180 fokos sütőben készre sütjük.

2017. március 21., kedd

Egészben sült kacsa, lassan sütve

Nagyon finom lett ez a lassan sült kacsa. A fűszerezés most nem az én érdemem, hanem férjemé.




Hozzávalók:
- 1 egész kacsa,
- 1 nagy gerezd fokhagyma,
- 1-1 ág friss kakukkfű, rozmaring,
- néhány friss levél zsálya,
- 1 nagy alma, amit megtűzdelünk szegfűszeggel,
- 1 dl bor,
- só,
- bors.

Elkészítés:

1. A kacsának a háját bevagdossuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A vágásokba egész fokhagymagerezdeket dugdosunk. A kacsa belsejébe pedig a zöldfűszereket és a szegfűszeges almát tesszük.

2. Egy nagy kacsasütő jénaiba tesszük a kacsát, mellével lefele. A belsejébe helyezzük a zöldfűszereket és a szegfűszeges almát. Aláöntjük a bort.

3. Lefedjük a jénait és 150 fokos sütőben, tehát elég alacsony hőfokon készre sütjük. Időnként meglocsolgatjuk. Mikor már majdnem kész, óvatosan, hogy ne essen szét, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. Ha kész, vegyük ki a jénaiból. A zsírt szűrjük le. Kenyérre kenve nagyon finom lesz.

4. Sült vegyes zöldséget készítettem hozzá úgy, hogy a jénaiból kiöntöttem és leszűrtem egy edénybe a zsírt, telepakoltam a jénait a pincéből összeszedett gyökérzöldségekkel és csicsókával, sóztam és meglocsoltam azzal a zsírral, ami a kacsából sült ki. Lefedtem a jénait és 180 fokos sütőben puhára sütöttem a zöldségeket. Zöld dió befőttel kínáltam (recept ITT).

Zöld dió befőtt

2014-ben készítettem először zöld dióból befőttet, majd újra tettem el néhány üveggel 2015-ben is. Tavaly, 2016-ban elmaradt, de nem is volt baj, mert maradt annyi üveggel a korábbi évekből, mely elég nekünk a következő szezonig. Sűrűn nem fogyasztjuk, egy ideig nem is kívántam, de most, a sült kacsához nagyon finom volt. Lányom most evett belőle először és annyira ízlett neki, hogy ő ette meg az én részem is. Mivel ennyire ízlik neki, ezért jobbnak láttam lejegyezni a készítési módot.

Leginkább az Így főz anyátok nevű blog leírása alapján szoktam készíteni ezt a különlegességet. Sült húsokhoz, kacsához, libához, vadhúshoz, májhoz, sajttálak mellé, gyümölcstálakba, fagylaltokhoz, gyümölcskenyérbe, krémsajtos sütikbe ajánlják. Állítólag jelentős vastartalommal bír és vértisztító, fertőtlenítő hatású. A levét el lehet használni szörpnek vagy rácsorgatni pl. fagyira.

Zöld dióból a befőttön kívül lehet készíteni lekvárt, ecetes savanyúságot és likőrt is. Én eddig csak a befőttet próbáltam ki.




A zöld dió gyűjtése:
Június elejétől lehet figyelgetni a diót (kb. Medárd napjától) és legkésőbb június 20-ig kell leszedni (azt is mondják, hogy László napig). Legjobb, ha próbát végzünk. Az a jó, ha minél nagyobb a dió, de még nem csontos. Ha egy kötőtűt (vagy horgolótűt, hústűt) beleszúrunk egy-két dióba és átmegy rajta a tű, akkor jó, szedhető.

A zöld dió előkészítése:
Tehát, mikor éppen megfelelő a zöld dió, akkor szedjük, megmossuk, végül jól megszurkáljuk. Vigyázat! A dióból kifolyó lé nagyon fog (spriccel is), ezért vigyázzunk bútorra, függönyre, ruhánkra és a kezünkre is. Nekem az vált be, hogy egy vízzel teli edényben, a víz alatt szurkálom a diószemeket. Időnként cseréljük a vizet. Minden diót többször, minden irányból szurkáljunk át. Van, aki levágja a diószemek két végét, én nem szoktam.

A zöld dió áztatása:
A fentiek szerint előkészített zöld diókat áztatni kell 10-15 napig (az ideje függ a mennyiségtől, hőmérséklettől). Addig áztatjuk, míg a diószemek feketék nem lesznek (mindegyik) és a leve már nem keserű. Minden reggel és este cserélni kell a vizet (ez nagyon fontos!). Én elmosom az üveget (egy nagy, kb. 5-7 literes üveget használok erre a célra, amiben a kovászos uborka is készül), amiben ázik a dió, átmosom egy másik edényben a diókat is és csak ezután teszem vissza a diót a nagy üvegbe, majd felöntöm friss vízzel. Letakarom. A spájzban szoktam tárolni az áztatás ideje alatt.




Zöld dió szirupban
Az utolsó áztatás után jól átöblítjük a megfeketedett zöld diót. Lábasba tesszük, felöntjük vízzel. Ahány liter vízzel öntöttük fel, annyi evőkanál 10 %-os ecetet keverjünk hozzá. 10-15 percig főzzük ebben az ecetes vízben a diót. Most fog igazán befeketedni minden egyes szem. Ha kész, leszűrjük, esetleg le is öblíthetjük. Lemérjük a kifőzött diót és kiszámoljuk, mennyi cukor szükséges.

Tehát:
- 1 kg dió,
- kb. 5 dl víz (nekem legutóbb ez kevésnek bizonyult, legközelebb többet, mondjuk úgy 7 dl-t számítok),
- 80-100 dkg cukor (ízlés szerint, de vigyázat, ha túl kevés cukrot használunk, nem lesz olyan ízletes a zöld dió, tapasztalat, úgyhogy inkább legyen több a cukor, úgysem eszünk minden nap zöld diót, néha belefér a cukros étel is az étrendbe),
- fűszerek (fahéj, szegfűszeg, narancshéj, citromhéj, vanília--->nálam csak fahéj, szegfűszeg kerül bele).

A vizet beleöntjük egy lábasba. Dobunk bele néhány szem szegfűszeget. Ne sokat, mert túl intenzív lesz tőle az íze. Teszünk hozzá még egy-két darabka fahéjat. Szoktak tenni bele citromhéjat, narancshéjat és vaníliát, de én ezeket nem, csak szegfűszeget és fahéjat. Hozzáadjuk a cukrot.

Feltesszük főni és közben a diót is hozzáadjuk. Gyöngyözve főzzük addig, míg a dió megpuhul (egy késsel ellenőrizhetjük). Kb. 20 perc, de inkább ellenőrizzük le. Ekkor elzárjuk a tüzet, fedővel letakarjuk a diót, hűvös helyre tesszük és másnapig állni hagyjuk, hogy jól átjárja a fűszeres szirup a diót.

Következő nap ugyanígy, lassú tűzön főzzük kb. 10 percig. Lefedjük és visszavisszük a hűvös spájzba.

Harmadik nap megint főzzük kb. 10-20 percig. Legyen jó forró a dió és a szirup is.

Alaposan fertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük a diót. Én 3-3,5 dl-es üvegekben szeretem eltenni, mert így felbontáskor biztosan el is fogy egy adag. Az időközben esetleg meghűlt szirupot felforraljuk és gyorsan felöntjük vele a dióval telepakolt üvegeket. Lezárjuk és mehetnek a száraz dunsztba (vastag kabátok, plédek közé takarva) néhány napra, majd a kamrapolcra.

2017. március 19., vasárnap

Házi krémes házi tésztából (tojásmentes)

Krémest még soha nem készítettem, pedig szeretjük (mondjuk, én inkább a francia krémest kedveltem gyerekkoromban).

Most azért készítettem ilyen sütit, mert volt a mélyhűtőben egy adag disznóháj, amiből mindenképp szerettem volna sütni valamit. Négyőnknek viszont sok lenne egy teljes adag hájas sütemény, így arra gondoltam, József napra sütök hájas süteményt szilvalekvárral töltve, a tészta másik részéből pedig készítek krémest. Mindegyikből hagytam itthonra is, a nagy részét pedig elajándékoztam az ünnepeltnek.

Tisztában vagyok azzal, hogy az igazi krémes lisztből, esetleg keményítőből és tojásból készül, de sajnos kislányom tojásérzékeny, így kénytelen vagyok tojás nélkül megoldani ennek a sütinek is a kivitelezését. Sokat kutakodtam az interneten és azt találtam, hogy igen sokféleképp készítik otthon a krémest:

- van, aki keményítővel, van, aki liszttel,
- van, aki tesz bele vajat, van, aki nem,
- van, aki tojással készíti, van, aki pudingporral,
- van, aki csak tojásfehérjét tesz a krémbe, van, aki a sárgáját is,
- van, aki krémesporral,
- igazi vaníliával és/vagy vaníliás cukorral.

Az biztos, hogy tej, tojás és liszt kerül a krémbe akkor, ha valaki az "igazi" krémest szeretné készíteni. Én most a tojást a tojásérzékenység miatt prémium minőségű vaníliás pudingporral helyettesítem, amiben nagyon semmi más nincs, mint keményítő és igazi vanília. Ezen kívül tettem még hozzá további vaníliát is. Látszik is a krémben, hogy ott vannak a vaníliadarabok.

Ma hajnalban így készült ez a krémes, melynek krémje finom, rezgősre sikerült, szerencsére.




Hozzávalók:
- házi hájas tészta vagy, aki nem tud/akar ilyet készíteni, annak bolti vajas leveles tészta (kb. 45 dkg kész tésztát használtam fel), ITT található a hájas tészta készítésének leírása (előző nap állítottam össze, éjszaka a hűtőben pihent),

Hozzávalók a krémhez:
- 1 liter tej és még tettem bele kb. másfél dl vizet,
- 4 csomag prémium minőségű vaníliás pudingpor (amiben lehetőleg igazi vaníliadarabok vannak),
- egy kevés őrölt vanília vagy egy rúd vanília kikapart belseje,
- 4 evőkanál cukor (aki édesebben szereti, tegyen többet),
- 2,5 dl jól behűtött tejszín, ami legalább 33 %-os (állati). ami jó keményre felverhető,

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra előmelegítjük. Nekem elég gyenge a sütőm, így nálam 230 fokra kell melegíteni ilyen tésztáknál.

2. A hájas tésztát elfelezzük, vékonyra nyújtjuk (sütés előtti méret nálam: 25X35 cm).

3. Egy gáztepsi hátoldalára helyezzük az egyik kinyújtott tésztát. Villával megszúrjuk itt-ott. Készre sütjük (aranybarnára). Rácsra csúsztatjuk. Óvatosan bánjunk a kész tésztával, mert törik.

4. Megsütjük a másik lapot is, hasonlóan az előzőhöz.

5. A krémhez a 4 csomag pudingport kikeverjük kevés tejjel és a cukorral. A többi tejet és a vizet feltesszük forrni (vigyázzunk, nehogy odakozmáljon).

6. Mikor felforrt, egy keveset hozzáöntünk a cukros pudinghoz (hőkiegyenlítés), elkeverjük, majd az egészet folyamatos keverés mellett visszaöntjük a tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatosan keverve besűrítjük, majd hűlni hagyjuk. Vigyázzunk, ne legyen csomós. Ha mégis csomós lett, gyorsan törjük át egy szűrőn.

7. Hűlés közben keverjük át többször, különben nagyon besűrűsödik és becsomósodik. Mikor már csak egy kicsit langyos vagy kihűlt teljesen, akkor mehet bele a felvert tejszín.

8. Én úgy tettem bele a tejszínt, hogy a felvert habból egy keveset belekevertem géppel a pudingos krémbe, hogy lazítsam. A maradék tejszínt már óvatosan, habverővel forgattam bele.

9. Az egyik tésztát egy tálcára tesszük, ráigazítjuk a krémet.

10. A szebbik tésztát felvágjuk ízlés szerinti kockákra (ha jól emlékszem, én 3X6 kockára vágtam) és így helyezzük a krémes tetejére. Ezzel megkönnyítjük a szeletelést. Egy-két órát áll a hűtőben és már fogyasztható is. Aki akarja, fogyasztás előtt porcukorral leszórhatja a tetejét.

2017. március 16., csütörtök

Csicsókatorta (sajtkrémmel)

Három ételt készítettem kedden este csicsókából (és még mindig rengeteg van): sós pitét, szilvalekváros papucsot és ezt a tortát. Tojásmentes, de nagyon könnyen tejmentessé is tehető, ha a tetején lévő sajtkrémes borítást kicseréljük növényi (sajt)krémre. A tortában lehet érezni a csicsóka jellegzetes ízét, de mi nagyon szeretjük a csicsókát, így számunkra nagyon kellemes íze van a tortának. A recept a korábban készített répatorta és batátatorta alapján állt össze. A gyerekek is szerették ezt az igazán egészséges tortát. A megsült tészta nedves, szaftosabb állagú.






Hozzávalók (16 cm-es formában sütöm):
- 3 dkg cukor
- 20 dkg csicsóka, tisztítva, finomra reszelve,
- vanília, de ez akár el is maradhat,
- 10 dkg dió (mogyoró, mandula vagy vegyesen), pirítva, majd darálva,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de lehet készíteni csak fehérlisztből vagy akár valamennyi rész fehér és valamennyi rész teljes kiőrlésű tönkölylisztből is, én általában vegyesen szoktam),
- 65 g olaj,
- 1 kiskanál szódabikarbóna, de, ha valaki nem idegenkedik a sütőportól, akkor tegyen bele fél zacskó sütőport
- fél citrom leve,
- 2 marék mazsola (esetleg előzőleg kevés rumba áztatva),
- kevés víz, amennyitől egy kenhető állagú tésztát kapunk, azaz nem lesz túl folyós, amennyitől hummusz vagy nagyon sűrű főzelék állaga lesz a tésztának,
- fahéj (ízlés szerint).

Tetejére: 
- kevés krémsajt (kb. 10 dkg) vagy lecsepegtetett tejföl,
- porcukor (ízlés szerint),
- mehet egy kevés citromlé is a krémsajtba,
vagy vegánok, tejérzékenyek alternatív krémsajttal vagy porcukorral vagy cukormázzal szórhatják, kenhetik meg.





Elkészítés: 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. Először a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Gyorsan dolgozzunk, mert a citromlé gyors reakcióba lép a szódabikarbónával. Nem szabad sokáig kevergetni, amint összeállt, öntsük is a formába.

3. Annyi vizet adjunk a tésztához, hogy ne legyen folyós a tészta, inkább kenhető legyen az állaga (viszont semmiképp sem száraz, mert akkor morzsálódós lesz a torta is). Hummusz vagy nagyon sűrű főzelék állagú legyen, semmiképp sem folyós.

4. A tortaformát kicsit kiolajozzuk és beleöntjük a masszát. Az előmelegített sütőben készre sütjük. 40-4 percig sütjük az előmelegített, 180 fokos sütőben.

5. Ha kihűlt, porcukorral ízesített krémsajttal vonjuk be a torta tetejét.



Szilvalekváros papucs (csicsókás tésztából)

A sok felszedett csicsókából este gyorsan összedobtam egy tortát, egy sós pitét és ezt a finom szilvalekváros papucsot. Cukor szinte nincs is benne (1 evőkanálnyi van a tésztában, a lekvár pedig cukormentes). Egészséges desszert, uzsonnára, reggelire, tízóraira is remek. A recept ötletét a Konyhablog oldalán találtam. 

Frissítés: az az egy evőkanálnyi cukor sem hiányzik a tésztából, kipróbáltam, a sült csicsóka és a lekvár édessége nekünk bőven elég a boldogsághoz. :)








Hozzávalók: 
- 20 dkg csicsóka, megtisztítva, nagyon finomra reszelve,
- 25-30 dkg liszt, amennyit a tészta kíván, én 20-25 dkg lisztet adok hozzá első körben (nálam van, hogy fele teljes kiőrlésű tönköly, fele fehér tönköly, de van, hogy az egész fehér tönköly, ez utóbbi esetben ropogósabb lesz), annyi liszt kell bele, amennyit felvesz,
- 50 g olaj (legjobb, ha dióolaj, de nekem csak szőlőmagolajam volt),
- 1 evőkanál cukor (legutóbb már ezt sem tettem bele),
- egy kevéske szódabikarbóna (egy mokkáskanálnyi),
- a recept írt tojást, de én nem tettem bele, helyette kis vizet szoktam,
- cukormentes, házi, sűrű szilvalekvár a töltelék (fontos, hogy a lekvár tényleg érett, finom szilvából készüljön, ami önmagában, cukor nélkül is édes és ízletes. Én itthon készítem a szilvalekvárt, cukor nélkül, hosszú órákon át sütőben sütve.).

Elkészítés: 

1. A lekvár kivételével minden hozzávalót összegyúrunk. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy ne ragadjon a tészta. Legyen jól nyújtható, rugalmas a tészta. Ha nem használtunk tojást, akkor kis víz kell majd bele. A liszt mennyisége függ a csicsóka nedvességtartalmától, a liszt minőségétől, fajtájától és attól, tettünk-e bele tojást. Én 20 dkg lisztet szoktam első körben tenni az edénybe, aztán még pótlom, ahogy szükséges.

2. Alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (vékonyra nyújtsuk, legalábbis én úgy szeretem, ha jó vékony a tészta, de azért ne papírvékony, mert még tölteni is kell, a lekvárnak nem szabad kifolynia). Kiszaggatjuk egy nagy fánkszaggatóval vagy egy bögrével, megtöltjük szilvalekvárral (ne sajnáljuk, de azért gondoljunk arra is, hogy félbe kell majd hajtani a tésztát), félbehajtjuk és villával körbenyomkodjuk az oldalát az illesztéseknél. A hajtásnál figyelni kell arra, hogy a lekvár ne jöjjön ki az illesztésnél. Nekem az vált be, hogy felemelem a szilvával töltött kört, az illesztés lesz felül, a szilva lent és így, óvatosan, körbe összenyomogatom, majd mikor mindegyikkel megvagyok, akkor villával is, de azt már a pulton.

3. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 18-20-25 perc, de inkább figyelgessük, ha túlsül, száraz lesz, a sütési idő függ attól is, mennyire nyújtottuk vékonyra/vastagra a tésztát és persze a sütőtől is, az én sütőm gyenge). Ha sikerül szép vékonyra nyújtanom, akkor gyorsabban sül. Akkor szoktam kivenni, mikor az alja kap egy kis színt. Nekem így, cukor nélkül is elég édes, de aki még nincs hozzászokva a kevesebb cukor fogyasztásához, tálalás előtt megszórhatja porcukorral. Ha pedig szép felületet szeretnénk porcukor nélkül, akár le is lehet kenni a sütiket tojássárgával, még sütés előtt.

Csicsókás pite

Szedtünk fel egy jó adag csicsókát, így egyből három ételt is készítettem belőle kedden este (szilvalekváros papucsot és tortát és ezt a sós pitét). Egyik ez a sós pite lett. Nekem nagyon ízlett, így máskor is készíteni fogom. Bármit tehetünk bele, ami van otthon. Én is a hűtőben lévő alapanyagokból gazdálkodtam. 




Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt (nálam telje kiőrlésű tönkölyliszt),
- 10 dkg vaj (nálam most 7 dkg vaj, 3 dkg zsír),
- csipet só,
- annyi tejföl, amennyitől egy jól nyújtható tésztát kapunk.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 3 darab közepes méretű csicsóka,
- 2,5 dl tejszín,
- 2 evőkanál tejföl,
- kevés szalonna, apró kockákra vágva,
- só,
- bors,
- reszelt sajt (nálam füstölt sajt),
- otthon lévő készletünk és kedvünk, ízlésünk szerint mehet bele felvert tojás, kolbász, egyéb zöldségek, zöldfűszerek stb.

Elkészítés: 

1. Összeállítjuk a tésztát. A lisztet, sót gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a zsiradékkal. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyitől egy jól nyújtható tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk és legalább fél órát pihentetjük hűtőben.

2. A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, majd uborkagyalunk vékony karikákra reszeljük. Összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával.

3. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, piteformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük (maximum 10 perc). Addig kell sütni, míg a felülete érintésre száraz lesz, de színe ne legyen.

4. Beleöntjük a tölteléket, eligazítjuk és készre sütjük a pitét.




2017. március 13., hétfő

Sós, sajtos rúd (házi) leveles tésztából

A búrkiflinél leírt módon készítettem pár hete egy jó nagy adag leveles tésztát (vajjal). A recept ITT található. Abból a nagy adagból fagyasztottam le két kisebb adagot. Az egyiket este kivettem a mélyhűtőből, hogy reggel meg tudjam sütni lányomnak, aki tojásérzékeny. Így nem fog kilógni a sorból. Azért apu és tesó is kapott belőle és én is leellenőriztem, jó lett-e. Mire Rocker visszaért a kecskéktől, kisültek a rudak. Finom, friss kecsketejjel meg is ette a neki szánt próbaadagot. A kecskéinkről és a kertünk történetéről bővebben itt, a Kert és karám nevű blogunkon lehet olvasni.




Hozzávalók:
- leveles tészta,
- tojás vagy tej a kenéshez,
- reszelt sajt.

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő jó forróra. Nekem gyenge a sütőm, így nálam 230-240 fokra kell előmelegíteni.

2. A leveles tésztát kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk. Daraboljuk ízlés szerint (én készítettem nagy és kicsi rudakat is). Megkenjük a tetejét felvert tojással vagy csak tojássárgával vagy, ha nem ehetünk tojást, ahogy lányom sem, akkor kevés tejjel. Óvatosan kenjük, ne csorogjon le az oldalán, különben nem fog szépen megemelkedni a tészta.

3. Megszórjuk reszelt sajttal (kicsit rá is nyomkodtam). Tepsire helyezzük és megsütjük.

2017. március 11., szombat

Nyers hajdinapuding, hajdinakása (raw buckwheat parfait)

Egy nagyon érdekes felfedezésre tettem szert a hétvégén. Még pénteken keresgéltem hajdinát tartalmazó recepteket. Elsősorban ebédötleteket gyűjtögettem. Magyar nyelvű oldalakon nem nagyon találtam nekem tetsző megoldást, így gondoltam, nézzük meg, mit kínálnak angol nyelvű blogokon. Hamarosan érdekes receptre bukkantam: főzés nélkül összeturmixolták a hajdinát (növényi) tejjel, gyümölcsökkel. Buckwheat parfait. Így kell beírni a keresőbe és gyönyörű finomságokat lehet találni a témában. Több színű rétegek, közöttük bogyós gyümölcsök. Este, mikor hazaértem a munkából, első dolgom volt, hogy beáztattam egy adag hajdinát, mert mindenképp ki akartam próbálni, tényleg finom-e.

Találhatunk néhány hajdinás ételt ezen a blogon, de még nem túl sokat és ezek mind főzve vagy sütve vannak. A hajdinának van egy jellegzetes szaga és íze főzés közben és utána. Ez számomra nem mindig kellemes, így sokáig nem is ettünk hajdinát, mert nem ízlett. Aztán kapott még egy utolsó esélyt, ha jól emlékszem, pogácsát sütöttem belőle és úgy meg nagyon ízlett az egész családnak (kicsit hasonlít kinézetre és ízre is a töpörtyűs pogácsához). Ezt követte egy sós és egy édes keksz, majd vettem hajdinalisztet is, amit már többféle ételben kipróbáltam.

Soha nem gondoltam, hogy főzés nélkül is meg lehet enni a hajdinát. Így, nyersen, semmilyen mellékízt nem érezni és szaga sincs. Ajánlom hát mindenkinek, aki idegenkedik a hajdinától, mert ebben a formában biztosan ízleni fog.

Azt olvastam, régen gyakran, szinte minden nap fogyasztották a hajdinát (főleg kásaként), aztán feledésbe merült. Tudni kell, hogy a hajdina nem gabona (hanem a rebarbarával és a sóskával áll rokonságban) és gluténmentes, így gluténmentes diétába illeszthető. Nagyon értékes vitaminforrás (szinte az összes B-vitamin megtalálható benne, főleg B1- és B2-, de gazdag E-vitaminban is). Kiemelkedően magas a rosttartalma és jótékonyan hat a koleszterinre és a vérnyomásra is (magas rutintartalma miatt). Gazdag fehérjeforrás, és tartalmaz magnéziumot, cinket, rezet, mangánt, kálciumot is.

A hosszú bevezető után jöjjön a recept.






Hozzávalók (1 nagy pohárhoz, 1 főnek): 
- kb. 5 dkg hajdina,
- fél alma,
- 1 kiskanál lenmag (vagy chia mag, aki fogyasztja),
- kb. 1 dl tej (növényi vagy állati--->nálam finom, házi, saját kecsketej, próbáltam növényi tallal is, nekem úgy nem ízlett annyira),
- kevés fahéj,
- kevés vanília,
- lehet tenni hozzá, hogy krémesebb legyen: néhány órára beáztatott diót vagy mandulát, netán kesudiót,
- tehetünk hozzá kakaóport,
- vegán oldalakon láttam, hogy tesznek bele egy evőkanál kakaóvajat is (nekem ilyen nincs, én azt nem tettem),
- aki az édesebb ízekhez van szokva, tegyen bele mézet, édesítőt vagy bármi mást, ízlés szerint,
- lehet tenni bele más gyümölcsöt is, ami éppen van,
- lehet rétegezni is a krémet pl. gyömölcsökkel.

Elkészítés: 

1. A hajdinát megmossuk, majd edénybe tesszük, Felöntjük vízzel és egy éjszakát állni hagyjuk. Ha teszünk bele majd diót, mandulát, akkor azt is beáztathatjuk (én most rögtönöztem, így nem áztattam be a diót).

2. 12 óra elteltével leszűrjük a hajdinát, megmossuk, majd turmixgépbe tesszük. Így járunk el a magvakkal is.

3. Felöntjük tejjel és beleteszünk minden ízesítőt és gyümölcsöt, amit szeretnénk.

4. Jó alaposan összeturmixoljuk az egészet. Legyen krémes állagú. Ha beírjuk a keresőbe, hogy "buckwheat parfait", akkor rengeteg gyönyörű tálalási és fogyasztási ötletet kapunk. Én most egy egyszerű kakaós változatot készítettem, amibe turmixoltam diót is, hogy krémesebb legyen.

Láttam úgy is, hogy kásaként, tányérba merik, kanállal fogyasztják. Tehát kevesebb folyadékkal turmixolják. Tetejére mehet pirított olajos mag, kakaópor, gyümölcsök stb. Tulajdonképpen egy nyers hajdinakása.

2017. március 7., kedd

Brokkolis-sült húsos pite

Hajnalban, munka előtt megint főzni kellett valamit. Mikor felkeltem, még nem nagyon tudtam, mi lesz a mai ebéd. Kimentem a spájzba, átnéztem a mélyhűtőt és a hűtőt. Forogtak a fogaskerekek az agyamban. Gyorsan kellett dönteni, hogy indulásig még el is készüljön minden (az ebéd is és én is). A gyerekek a héten nem mennek óvodába, így őket most nem kellett készíteni.

Végül találtam még két zacskó patisszont a mélyhűtőben, abból lett krémleves. A második fogás pedig a hétvégi maradékból, illetve a mélyhűtőben árválkodó egy zacskó brokkoliból állt össze. 



Hozzávalók a tésztához (26 cm átmérőjű formához):
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 10 dkg vaj (nálam néha fele zsír),
- kevés tejföl, hogy a tészta összeálljon, 
- csipet só. 

Hozzávalók a töltelékhez: 
- néhány rózsa brokkoli (nálam fagyasztott, nyáron tettem el),
- maradék sült hús (nálam most kecskehús), apróra vágva, de mehet helyette kolbász vagy szalonna vagy sonka is,
- kb. fél dl tejszín (de el is maradhat),
- kb. 4-5 nagy evőkanál tejföl (mehet több is, ha úgy látjuk),
- némi reszelt sajt (bármilyen maradék jó),
- valamilyen sós sajt (pl. feta, de nekem most juhtúróm volt), de, ha nincs el is maradhat, akkor több reszelt sajtot tegyünk bele,
- aki ehet, tehet bele egy-két enyhén felvert tojást is (lányom tojásérzékeny, így nálam ez nem kerül bele soha),
- 1 kisebb fej vöröshagyma, aprítva,
- 1-2 gerezd fokhagyma, aprítva, 
- só (kevés, mert a sajt is sós),
- bors,
- szerecsendió. 

Elkészítés: 

1. A tésztát készítjük el először. Ehhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, picit sózzuk. annyi vizet vagy tejfölt adunk hozzá, amennyivel egy jól nyújtható tésztát kapunk. Ne gyúrjuk sokáig, különben megolvad a vaj és szétomlik a megsült tészta. Ha összeállt, tegyük zacskóba és pihentessük kicsit a hűtőben, míg összeállítjuk a tölteléket. 

2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 

3. A töltelékhez a tejfölt, tejszínt összekeverjük. A maradék sült húst apróra daraboljuk és a tejfölhöz keverjük. 

4. A brokkolit kicsit megpároljuk, majd azt is aprítjuk. Hozzákeverjük a tejfölös-tejszínes szószhoz. 

5. Keverünk még hozzá aprított vöröshagymát, fokhagymát, reszelt sajtot, belemorzsoljuk a sós sajtot vagy juhtúrót, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. 

6. A tésztát kinyújtjuk és a piteformába tesszük. Megszurkáljuk villával, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Elősütjük. Ez kb. 5-8 perc, de sütőfüggő. Akkor jó, ha az ujjunkat a tésztához érintve száraznak érezzük a tészta felületét. Nem kell, hogy színe legyen. 

7. Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket. Eligazítjuk, majd visszatesszük a pitét a sütőbe. Készre sütjük. 


2017. március 6., hétfő

Sós piték kiránduláshoz, piknikhez (mély)hűtő ürítéséhez

Közeleg a tavasz. Lassan lehet menni kirándulni és sokan (köztük én is) szeretnék a mélyhűtőt is kiüríteni, hogy az idei, friss zöldségeknek már szép, tiszta, rendezett helyük legyen. Ilyenkor a sok maradékot nagyon változatosan fel lehet használni például sós pitékhez. Az a jó ezekben a pitékben, hogy bármit bele lehet sütni: zöldségeket, maradék sajtokat, szalonnadarabkákat vagy maradék sült hús darabkákat. Az egészet csak le kell önteni egy finom tejszínes és/vagy tejfölös szósszal (amibe reszelhetünk sajtot vagy tehetünk egy-két felvert tojást). Gyors, finom, egészséges, újszerű, változatos ebédet vagy vacsorát készíthetünk így, amit otthon, munkahelyen vagy kirándulások, kültéri, kerti munka alkalmával is fogyaszthatunk. Vendégvárónak sem utolsók.

Én mindig teljes kiőrlésű tönkölylisztet használok a tésztához, mert szerintem nagyon jól illik ehhez a pitéhez ez a liszt, de természetesen más lisztből is készíthető. Az alaptészta begyúrása után mindenki a saját otthoni készlete vagy ízlése szerint összeállíthatja a sós pitét. Készítettem már maradék savanyú káposztától kezdve zöldborsón át sóskáig és spenótig mindenből. Ráadásul a tészta egy-két nappal korábban is begyúrható és fóliába vagy zacskóba csomagolva remekül eláll a hűtőben.

A legjobb pedig az, hogy ezek a piték hidegen és melegen is fogyaszthatók.

Íme néhány pite a blogból:























Salátás pite (erről sajnos kép nincs, csak recept)











Szalonnás-hagymás pite (erről kép nincs, csak recept)