2018. február 2., péntek

Vaníliás, birsalmás pasztinák krémleves

Bede Anna Vegasztrománia című könyvében találtam ezt a remek receptet. Aki még nem ismeri a pasztinákot (paszternáknak is hívják), az mindenképp adjon neki egy esélyt. Van már fenn a blogon más pasztinákot tartalmazó recept is, de például húslevesbe is tehetjük nyugodtan. Sőt! Édességekhez készítéséhez is használják. A pasztinák kinézetre a zöldséghez (fehérrépához) hasonlít, csak annál nagyobb, az íze pedig főzve édeskés. Akinek van kertje, vessen egy sor pasztinákot is, mert úgy tudom, piacon, boltban nem igazán lehet kapni. Mi minden évben vetünk, igaz, a termesztése nem mindig sikeres, mert volt már, hogy nem vagy nehezen kelt ki. Az utóbbi 2-3 évben azonban már sikerünk volt, mindig tudtunk egy nagyobb adag pasztinákot levinni a pincébe télire.



Hozzávalók: 
- 30 dkg pasztinák, hámozva, darabolva,
- 1 birsalma, kockára vágva (én nem hámoztam, de az eredeti receptben hámozza),
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- 2 evőkanál zsiradék (az eredeti recept szerint 1 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál vaj, nálam egyszerűen zsír),
- 1 vaníliarúd kikapart belseje,
- 600-800 ml alaplé (nálam zöldségalaplé),
- 2,5 dl tejszín,
- só,
- bors. 

Levesbetét: 
- az eredeti recept szerint egy kéksajtos-darált diós tárkonyos gombóc készül hozzá, de nekem nem volt itthon kéksajtom,
- lehet sütni hozzá pasztinákchips-et, 
- készíthetünk szalonnachips-et is,
- mi most házi sajtot reszeltünk rá, illetve én ettem hozzá pirított diót is. 

Elkészítés: 

1. A zsiradékon megpároljuk a vöröshagymát, majd a vége fele hozzáadjuk a fokhagymát is. Ezután mehet bele a birsalma és a pasztinák. Időnként megkevergetve pár percig sütjük. 

2. Ezután felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. 

3. Ezután megy bele a tejszín és botmixerrel a levest krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, teszünk még hozzá tejszínt, alaplevet vagy vizet. 

4. A kéksajtos gombóchoz veszünk 120 g kéksajtot, amit villával összenyomkodunk. Összekeverjük 8 dkg darált dióval és 1 teáskanál aprított friss tárkonylevéllel. Ezt tálalásig hűtőben kell tárolni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése