2018. március 14., szerda

Csicsókás pogácsa dióval (tojásmentes)

Ma pogácsába került egy kis csicsóka. A csicsóka íze nem tolakodó, éppen érezni lehet. A dió is illik hozzá. Nagy sikere volt.



Hozzávalók: 
- 45 dkg liszt (nálam tönköly, mint mindig),
- 25-30 dkg csicsóka,
- só (ízlés szerint, nálam két kiskanál, de aki sósabb ízekhez van szokva, annak kicsit több is lehet),
- tej, amennyit a tészta igényel (nálam kb. 1,5-1,8 dl),
- 8 dkg zsír (de lehet tenni bele helyette 10-12 dkg vajat),
- 2,5 dkg élesztő,
- egy teáskanál cukor az élesztő futtatásához,
- 10 dkg dió, durvára vágva (fele a pogácsába, fele a tetejére),
- kevés tej vagy 1 tojás a pogácsák lekenéséhez (lányom tojásallergiás, így én nem használok tojást semmihez).

Elkészítés: 

1. A csicsókát alaposan megmossuk, mert földes. (Én vízbe áztatom, ledörgölöm először kézzel, majd szivaccsal és alaposan átmosom folyó vízzel is.)

2. A megtisztított csicsókát meg is lehet hámozni, de én ettől most eltekintettem, mert nagyon alaposan átdörgöltem dörzsi szivacs durva felével. Daraboljuk, majd vízben puhára főzzük.

3. Mikor megfőtt a csicsóka, leszűrjük, krumplinyomón áttörjük és hűlni hagyjuk.

4. Közben az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos cukros tejben.

5. A lisztet, a sót összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az áttört csicsókát és valamennyi langyos tejet, majd a zsírt is. Dagasszuk ki jól, utána letakarva hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 órát). Nekem lágy, de jól gyúrható, nem ragacsos tésztám lett. A hozzáadott tej mennyisége függ a csicsókától és a liszttől, így mindenki igazítsa ezekhez a szükséges tej mennyiségét.

6. Mikor megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk. Nem kell túl vékonyra, kb. ujjnyira. Megszórjuk egy kis dióval, majd hajtogatjuk a szokásos módon. Aztán újra kinyújtjuk, megint szórunk rá diót. Meghajtogatjuk és kb. 5 percig pihentetjük. Ekkor kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Berácsozzuk a tetejét, kis méretű szaggatóval kiszaggatjuk.

7. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kiszaggatott pogácsákat és letakarva kicsit kelesztjük (15-20 perc). Sütés előtt a pogácsák tetejét lekenjük tejjel vagy tojással és megszórjuk kevés darabolt dióval. Nálam az első adag nem kelt sokat, szaggatás után 10 perccel már tettem is a 220 fokra előmelegített sütőbe. A második adag annyit állt, amennyi ideig az első sült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése