2018. április 26., csütörtök

Kovászos spárga

Tavaly elmaradt, de idén sikerült! Spárgát kovászoltam. Szerencsés vagyok, mert terem a kertemben, így igazán frissen, szedés után rögtön el is tudtam tenni üvegbe a spárgasípokat.

Több receptet átnéztem, majd ez lett belőle. Aki szereti a spárgát, feltétlenül próbálja ki a kovászolt spárgát is.



Hozzávalók: 
- frissen szedett spárga (nálam zöld),
- ahány liter víz, annyi evőkanál só,
- 10 szem feketebors,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy kevés petrezselyemzöld, de lehet helyette kapor is (én most petrezselyemmel próbáltam ki),
- kenyér (a legjobb, ha igazi kovászos kenyér).

Elkészítés: 

1. A spárgát megtisztítjuk, alsó, fás részét letörjük. Ha kell, meghámozzuk.

2. A kovászos uborka készítéséhez hasonlóan a vizet először felforraltam, majd visszahűtöttem, közben a sót is elkevertem benne.

3. A spárgát és a fűszereket hosszúkás üvegbe rendezzük. Nekem nem volt időm lemenni a pincébe üvegért, így normál befőttes üvegbe tettem (a spárgasípokat ezért félbe kellett vágnom, hogy beleférjenek).

4. Felöntjük a sós lével és a tetejére tesszük a kenyeret.

5. Letakarjuk az üveget egy tálkával és meleg helyre tesszük (ne a tűző napra). Ugyanúgy érleljük, ahogy az uborkát szokás kovászolni.

6. Mikor kész, azaz savanykás a lé, átjárta a zöldséget is az íz, de még roppanós a spárga, akkor kiszedjük a kenyeret és hűtőbe tesszük fogyasztásig az üveget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése