2018. június 1., péntek

Töltött krumpligombócok

Bede Anna Vegasztrománia című könyvében találtam ehhez az ételhez az ötletet. A tölteléket teljesen másképp készítettem, ahogy a könyvben szól a recept, de így is nagyon finom lett. Mivel igen rohanósak a napjaim, ezért csak átfutottam a receptet, aztán nekiláttam a saját verziónak.




Hozzávalók a gombóchoz: 
- 65 dkg krumpli (nem mértem le főzés előtt, így a főzés utáni, összetört krumpliból mértem ki 60 dkg-ot),
- 40 g liszt (többet tettem bele, olyan 6-8 dkg-ot)
- só,
- zsiradék a sütéshez.

Hozzávalók a töltelékhez (ahogy én készítettem): 
- néhány közepes méretű sárgarépa, finomra reszelve,
- egy nagy maréknyi zsenge, friss borsó,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- zsiradék.

Hozzávaló a töltelékhez, ahogy a könyvben szerepel: 
- 1 vöröshagyma,
- 2 sárgarépa,
- 1 piros chili paprika magtalanítva,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 2 cm gyömbér meghámozva,
- 12 dkg zöldbab, tisztítva, kis darabokra vágva,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál őrölt római kömény,
- 1 csipet fahéj,
- 2 evőkanál koriander, aprítva,
. fél lime leve.

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, majd mikor kész, kicsit hűlni hagyjuk, utána meghámozzuk és áttörjük krumplinyomóval.

2. Amíg fő a krumpli, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés zsiradékon megpároljuk. Ezután rádobjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, végül a finomra reszelt répát. Felöntjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt szinte puhára pároljuk. Ha szükséges, menet közben pótoljuk a vizet. Mikor majdnem kész, mehet bele a zsenge borsó is. Készre pároljuk, víz ne maradjon alatta.

3. A krumplit összegyúrjuk a liszttel és egy kis sóval. Kinyújtjuk a tésztát viszonylag vékonyra, majd kiszaggatjuk (én egy közepes átmérőjű pohárral szaggattam ki).

4. A körök felére halmozzuk a tölteléket, majd mindegyikre helyezünk egy-egy üres korongot. Kezünkbe vesszük, a széleit körben összenyomkodjuk, majd óvatosan gombócot formázunk belőle.

5. Egy nagy serpenyőben zsiradékot forrósítunk (1-2 evőkanálnyi elég lesz). Belehelyezzük a gombócokat. A könyv 3-3 perc sütési időt ír oldalanként, de én ezt nem mértem. Közepes tűzön sütöttem, hogy azért mindenhol jól átsüljenek a gombócok. A könyv szerint az első oldal sütésekor vigyázni kell, mert könnyen szétesnek a gombócok, nálam ilyenről szó sem volt, szépen egyben maradtak.

6. El tudnám képzelni valamilyen tejfölös öntettel, de én most frissen szedett zsenge cukkiniből készítettem hozzá salátát, amit saját készítésű (kecske)feta sajttal és petrezselyemzölddel szórtam meg.

7. Szerintem frissen az igazi.

3 megjegyzés:

  1. Hivatkozva rád, megosztottam a blogunkban! Isteni volt! Köszönjük! Jó ez a Bede Anna-könyv? Érdemes megvenni?
    https://evkerekreceptek.blogspot.com/2018/06/toltott-krumpligomboc.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon tetszik. A diósültje pl. nagy kedvenc. Fenn van a blogomon is, nézd meg. :)

      Törlés
  2. Egyébként pedig örülök, hogy ízlett a krumpligombóc. :) Köszönöm szépen a visszajelzést! :)

    VálaszTörlés