2018. július 23., hétfő

Újkrumplis, zöldbabos pestos tészta

Finom is, gyors is, kevés mosogatnivalóval megúszható a főzés ezzel az étellel, ráadásul még olcsó is és szinte minden megtalálható hozzá egy átlagos kertben. A recept Hugh Fearnleay-Whittingstalltól származik. Azt írja, ez egy ligúr étel, amihez eredetileg még zöld olívabogyót is tesznek, de én ezt kihagytam, mert egyrészt nincs itthon, másrészt nem szeretjük (Hugh azt írja, ő is kihagyja). A pesto készülhet csak bazsalikomból, csak petrezselyemzöldből vagy a kettő keverékéből. az enyém bazsalikomból készült.



Hozzávalók: 
- 30 dkg újkrumpli, tisztítva, hosszúkás csíkokra vágva (mint a sült krumpli, chips), ne legyen túl vastag, de vékony se,
- 30 dkg tészta (nálam most kis méretű szarvacska, de lehet penne, kagyló stb.),
- 20 dkg zsenge zöldbab, tisztítva, darabolva,
- 5 dkg zöld olívabogyó, magozva, aprítva (elhagyható, lásd feljebb),
- bors,

Egyéb:
- pesto,
- sajt a tetejére.

Elkészítés:

1. Egy nagy edényben vizet forralunk. A víz legyen jó sós.

2. A krumplit és a tésztát a forró vízbe tesszük és addig főzzük, míg a tészta al dente nem lesz. Ez kb. 10-12 perc, ami a krumplinak is éppen elég idő a főzéshez. Ha a tészta főzési ideje rövidebb ennél a 10-12 percnél, akkor kicsit előbb tegyük a vízbe a krumplit, ha pedig a krumpli nagyon friss, nagyon új, akkor az fog előbb megfőni, akkor a krumplit tegyük bele később.

3. Hugh azt javasolja, hogy a zöldbabot a főzés befejezte előtt 4 perccel tegyük a tésztás krumplihoz. Én ennél hamarabb beletettem.

4. Ha minden megfőtt, leszűrjük. 1-2 percig állni hagyjuk, majd óvatosan összekeverjük a pesztóval. Ellenőrizzük, kell-e bele só. Borsozzuk meg (kívánja a több borsot).

5. Tálaláskor keverjük bele az előkészített olívabogyót. Megszórjuk reszelt sajttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése