2018. október 7., vasárnap

A nagy csicsókás összefoglaló

A másik oldalamon már régebben megígértem, hogy lesz egy csicsókás összefoglaló, amit most végre el is tudtam készíteni. Először írok néhány mondatban a csicsóka jótékony hatásairól, melyeket az évek során olvastam (már 3-4 éve található csicsóka a kertünkben), majd a saját tapasztalatomat a fogyasztásával kapcsolatban, végül jönnek a receptek. 

Nagyon magas a rosttartalma (a krumpliénál 5-6-szor nagyobb). A legmagasabb inulint tartalmazó növényünk (14-16 %). Az inulin vízben oldódó nagy méretű rost, ami a bélben sértetlen marad (nincs olyan enzimünk, ami meg tudná emészteni) így magához vonzza a jó baktériumokat. Az inulin probiotikus, tehát tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak (ajánlják antibiotikumkúrák után, a bélflóra helyreállítása érdekében). Gátolja az egyéb szénhidrátok felszívódását, laktató, gátolja a székrekedést. Káliumban, kálciumban, cinkben, magnéziumban és foszforban gazdag. Azt is olvastam, hogy gyerekkori ételallergiák, pollenallergiák, asztma, szív-és érrendszeri betegségek, koleszterinproblémák és cukorbetegség esetén kifejezetten ajánlott a csicsóka rendszeres fogyasztása.

Egy jó tanács tőlem, nagyon fontos: ha nem szoktunk hozzá a csicsókához, akkor először keveset együnk belőle, mert erősen puffaszthat és hasfájást okozhat. Nálunk már nem igazán okoz problémát (maximum, ha túl sokat eszünk belőle, így itt is fontos a mértékletesség). Nagyon érdekes, mert három gyerekem közül egyiknél sem okoz problémát. Az okot nem tudom, csak találgatok (még nincsenek "elrontva" vagy a gyerekek emésztése másképp működik?) Az íze is eléggé jellegzetes, elsőre furcsa lehet, de aztán nagyon meg lehet kedvelni. Mi szeretjük minden formában, a gyerekeim is vígan megeszik a legtöbb ételt, amit ebből a zöldségből készítek. 


Amit én készítettem eddig csicsókából itt látható, képekkel együtt. Természetesen ezeken kívül még számtalan ételhez, ételben felhasználható a csicsóka, sőt, nyersen préselve, gyümölcslevekkel keverve állítólag finom és egészséges ital is készíthető belőle (még nem próbáltam, de idén már talán ezt sem felejtem el). Lehet pürének, rétegezve, gratinnak, rakott krumplinak készíteni (mondjuk krumplival vegyesen) stb. Próbálgatni kell, csak a fantázia szabhat határt. :) 

Tulajdonképpen bármit készíthetünk belőle, amit amúgy krumplival készítenénk (habár a krumplinak jellegtelen íze van, a csicsókának van egy érdekes, édeskés, diós íze, ami nyersen nem annyira, főzve-sütve jobban kijön), sőt, annál még sokkal több étel alapanyaga lehet. Több helyen olvastam azt is, hogy a csicsóka külföldön az egyik legelegánsabb téli zöldségek közé tartozik és drága halakkal, homárral, libamájjal, szarvasgombával kínálják (Magyarországon pedig azt mondják, a csicsóka a szegények krumplija.)

A receptek a képek alatt található linkeken érhetők el. 


Így néz ki a gumó, közvetlenül felszedés után. 

Ilyen a virágja 

Saláta, dióval, almával. 



Csicsóka szárítva, nálam napkollektoros aszalóban. A tavaszi szedés aszalva sokkal finomabb, ez a tapasztalatom.


Csicsókakrémleves


Szendvicskrém csicsókából


Spenótos vagy csalános csicsóka

Csicsókás sós pite

Csicsókás pogácsa

Csicsókanudli, dióba forgatva

Szilvalekváros holdak, csicsókás tésztával (vegán, tejmentes, tojásmentes)

Csicsókatorta, krémsajttal (vegán, tejmentes, tojásmentes alappal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése