2018. november 27., kedd

Lili kifli

Ezeket a kifliket nem magunknak, hanem ajándékba készítettem még akkor, mikor a kókuszos túrógolyókat is. Egyszerű, klasszikus, puha kiflik, vaníliás porcukorba forgatva.

Ez egy régi, klasszikus sütemény (megtalálható például a Váncza könyvben is).








Hozzávalók: 
- 25 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 25 dkg túró,
- fél csomag sütőpor (nem használok, így helyette egy kevés szódabikarbónát tettem bele),
- 1 késhegynyi só.

A forgatáshoz: 
- vanília/vaníliás cukor/vaníliaőrlemény, ki mit használ, kinek mi van otthon,
- néhány evőkanál porcukor,

- kevés lekvár a töltéshez.

Elkészítés: 

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. Ezután elmorzsoljuk a vajjal, végül mehet bele a túró. Jól átgyúrjuk. Ha szükséges, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejfölt/tejet, attól függően, hogy túl lágy vagy túl száraz a tészta (függ a liszttől és a túrótól). A recept nem írja, de én zacskóba zárva, néhány órát pihentettem a tésztát a hűtőben.

2. Késhát vastagságúra nyújtjuk a tésztát és háromszög alakúra vágjuk (ízlés szerinti méretben, de kb. 7-8 cm a háromszög alsó része és a háromszög magassága 8-10 cm nálam).

3. Nagyon vékonyan megkenjük lekvárral a háromszögeket. Ne sokat, elég éppen csak megkenni,  mert feltekerésnél úgyis kifolyik, ha túl sok lekvárt teszünk a kiflikre. Feltekerjük a kifliket (a szélesebb felénél kezdve), végül kifli formájúra igazítjuk (azaz meghajlítjuk).

4. Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsire sorakoztatjuk a kifliket (a hajtás alul legyen). Hagyjuk közöttük kis távolságot. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük (figyelni kell, mert minden sütő másképp süt).

5. Mikor megsült, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket. Úgy is lehet, hogy csak megszórjuk vaníliás porcukorral a kifliket, így kevésbé lesz édes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése